Soms wil je gewoon comfort food. Een bord dampende spaghetti met rijke vleessaus, precies zoals je het in een Italiaans restaurant voorgeschoteld krijgt β maar dan gemaakt met liefde, in je eigen keuken. Dit is mijn versie van de klassieke ragΓΉ alla bolognese: langzaam gegaard, zacht van smaak door de melk, en vol diepgang door de wortel, ui, selderij en een klein snufje nootmuskaat.
Niet moeilijk, wΓ©l liefdewerk. En geloof me: je proeft het verschil.
π Wat heb je nodig? (voor 4 personen)
β’ 400 g rundergehakt
β’ 1 grote wortel, fijn geraspt
β’ 1 stengel bleekselderij, fijn gesneden
β’ 1 ui, fijngesneden
β’ 2 teentjes knoflook, geperst
β’ 2 eetlepels tomatenpuree
β’ 150 ml rode wijn (of runderbouillon)
β’ 400 g gepelde tomaten (of passata)
β’ 200 ml volle melk
β’ 1 laurierblad
β’ Snufje nootmuskaat
β’ Zout & zwarte peper
β’ Klontje roomboter
β’ Olijfolie
Voor erbij:
β’ 400 g spaghetti
β’ Parmezaanse kaas, geraspt
β’ Verse basilicum of peterselie
π©βπ³ Zo maak je het:
1. Begin met de smaakbasis
Verhit een scheutje olijfolie in een ruime pan. Fruit de ui, wortel en bleekselderij op laag vuur tot alles zacht is. Voeg dan de knoflook toe.
2. Bak het gehakt rul
Voeg het rundergehakt toe, breng op smaak met zout, peper en een snufje nootmuskaat, en bak tot het mooi bruin is.
3. Smaak opbouwen
Voeg de tomatenpuree toe en bak dit kort mee. Blus dan af met rode wijn en laat het even inkoken.
4. Laat het sudderen
Voeg de gepelde tomaten (of passata), melk, laurierblad en een klontje roomboter toe. Laat de saus op laag vuur minimaal 2 uur zachtjes pruttelen zonder deksel. Roer af en toe.
5. Kook de spaghetti
Kook de pasta al dente en giet af. Wil je het Γ©cht goed doen? Meng de pasta met een beetje saus in de pan, zodat elke sliert bedekt is.
6. Serveer royaal
Schep de pasta op de borden, lepel er wat extra saus overheen, en maak af met Parmezaanse kaas en verse basilicum.
π‘ Mijn tips:
β’ Melk in de saus? Ja! Het zorgt voor een zachte, gebalanceerde smaak.
β’ Geen wijn in huis? Gebruik dan een scheut runderbouillon voor extra diepte.
β’ Maak meteen een dubbele portie en vries wat in β je toekomstige zelf gaat je dankbaar zijn.
Of je deze pasta nu maakt op een regenachtige zondag, voor een familiediner of gewoon als comfort food voor jezelf⦠het is een klassieker die altijd goed voelt. En goed smaakt.