Voordat je al je aandacht stort op het zindelijk maken van je peuter moet je wel zeker weten dat hij/zij hier klaar voor is. Ik merkte dit doordat mijn zoontje zelf goed kon aangeven wanneer hij had geplast of gepoept. Hij kon dus al goed aangeven dat zijn luier vol zat.
Toen hij dat steeds vaker deed zijn we hiermee begonnen toen hij 3 jaar en 2 maanden oud was. Natuurlijk had hij niet meteen de gehele controle over zijn blaas en darmen maar hij snapte wel al goed het verschil. Met deze 15 unieke tips was mijn zoontje helemaal zindelijk:
Tip 1: boekjes lezen.
Lees samen boekjes over zindelijk worden. Er bestaan heel wat boekjes die je samen met je kindje kunt lezen om de interesse naar het potje te vergroten. Probeer er een beetje speels over te praten zodat je kindje het ook echt leuk gaat vinden. Na het boekje kan je vragen of hij/zij het ook eens wilt proberen net als het kindje in het boekje.
Tip 2: geduld hebben.
Wees alsjeblieft niet te gehaast. Elk kindje doet het op zijn eigen tempo en ook dit zal niet meteen goed gaan. Soms gaat het twee dagen goed en krijgt het kindje weer een terugval. Straf het kindje niet want misschien durft hij/zij gelijk niet meer. Een ongelukje kan gebeuren maar probeer het meteen weer op te pakken. Motiveer jouw kleintje ook door dit te zeggen, zo weet hij/zij dat je niet boos bent maar begrijpt dat het allemaal nog nieuw is.
Tip 3: plaswekkertje.
Deze tip heeft ons ZOVEEL geholpen. Mijn moeder kwam met dit idee omdat ze dat ergens had gelezen. Mijn zoontje mocht zelf een wekker zetten voor elk uur. Elke keer als de wekker afging, moest hij een plasje doen. Dit vond hij echt geweldig. De eerste paar keer kwam hij natuurlijk om het kwartier vragen waarom de wekker nog niet was afgegaan, maar al snel kreeg hij door wat nou de bedoeling was.
Na twee dagen hebben we de tijd tussen de plasjes langer gemaakt. Van een uur gingen we naar twee uurtjes en later zelfs naar drie uurtjes. Dit werkte echt perfect. Eigenlijk zo perfect dat hij op een gegeven moment zelfs voordat de wekker was afgegaan kwam melden dat zijn blaas vol zat! Super goed 🙂
Tip 4: neem je kindje mee als je zelf moet.
Als je jouw kindje meeneemt tijdens je eigen toiletbezoek, kan hij/zij zien wat jij doet. Jij bent nu zijn voorbeeld en je kindje kan nu bij jou afkijken wat je doet. Leg ook goed uit wat je doet en waarom je dat doet. Zo zal de interesse naar de wc misschien ook groter worden.
Tip 5: belonen!
Heel belangrijk. Probeer je kind complimentjes te geven als hij/zij bijvoorbeeld op het potje heeft geplast of gepoept. Hiermee maak je het voor je kindje leuker en zo komen we meteen bij de volgende tip:
Tip 6: knutsel een leuk stickerboekje/beloningsboekje.
Dit heb ik samen met mijn zoontje gedaan toen hij 2,5 jaar oud was. We hebben bij de action wat leuk stickertjes uitgezocht en wat gekleurde vellen papier gekocht. Na een middagje knutselen hadden we een heel leuk boekje gemaakt waarin ik voor hem kon opschrijven wanneer hij zijn behoeftes had gedaan. Deze hadden we op dat moment nog even bewaard omdat hij er toen nog niet klaar voor was maar is later zeker goed van pas gekomen!
Tip 7: onderbroek onder de luier aandoen.
Dit kan je kindje laten beseffen wanneer het in zijn/haar broek plast. Ook zal hij/zij dit natuurlijk niet fijn vinden en heb je een grote kans dat hij/zij er meer mee bezig gaat zijn.
Tip 8: potje naast het toilet.
Zet het potje in de badkamer naast het toilet waar de rest van het huishouden gebruik van maakt. Uiteindelijk moet jouw kindje hier later ook zijn behoeftes doen en is het wel fijn om er meteen een vertrouwd plekje van te maken.
Tip 9: zonder luier rond laten lopen in de tuin/huis.
Deze is handiger als je ook een tuin in je bezit hebt. Ik heb afgelopen zomer (2020) een potje in de tuin gezet op een plekje in de schaduw en mijn zoontje dit duidelijk gemaakt dat als hij een plasje of poepje moest doen, hij hier zelf op kon gaan zitten. Voordeel is dat een ongelukje in de tuin minder erg is dan in huis i.v.m. schoonmaken!
Tip 10: luierbroekjes.
Ik ben sinds de start van de zindelijkheidstraining direct begonnen met het gebruik van luierbroekjes. Dit is veel makkelijker in gebruik dan elke keer een luier af te moeten doen en weer om. Als het luierbroekje droog blijft dient het gewoon als soort ondergoed wat je makkelijk weer omhoog trekt. Ook handiger voor onderweg!!
Tip 11: schone kleding
Misschien denkt 80% van de ouders hier standaard al aan, maar ik wil hem er toch bijzetten. Denk aan schone kleding mocht je ergens heen gaan. Dat je kindje overdags prima zelf naar de wc kan betekent niet dat hij/zij nooit een ongelukje zal krijgen. Het zou niet fijn zijn als je kindje dan met een natte broek moet lopen.
Tip 12: eerst het een, dan het ander.
Hiermee wil ik zeggen dat je je beter kan focussen op een ding. Probeer je kindje eerst overdags zindelijk te krijgen en leg daarna pas de focus op de nacht. Je hebt kans dat het anders teveel wordt voor je kindje. Hetzelfde geld eigenlijk voor het plassen en poepen. Vaak lukt het plassen op de wc veel eerder en komt het poepen pas later. Probeer hier geen probleem van te maken, het is allemaal nog nieuw en het komt vanzelf wel.
Tip 13: obstipatie
Zoals ik in tip 12 al zei: poepen komt vaak later. De ene poept elke dag en de ander poept misschien maar 3/4 keer per week. Houd wel in de gaten of je kindje genoeg poept. Merk je dat je kindje last heeft van verstopping? (Klik hier voor meer uitleg). Informeer dan bij je huisarts.
Tip 14: praat erover met iemand
Het kan als ouders lastig zijn of zelfs als falen voelen als het niet zo gaat als hoe je wilt. Hoe hard je ook je best doet probeer je ook te beseffen dat het misschien toch nog te vroeg is voor je kindje.
Tip 15: zindelijkheidstraining lukt niet.
Merk je na gebruik van alle tips dat het nog steeds niet lukt om je kindje zindelijk te maken? Vraag dan om hulp bij bijvoorbeeld het consultatiebureau.