Zwanger en nu?
Jaaaaa, je bent zwanger! Van harte gefeliciteerd! Zwanger zijn is iets heel moois. Voor heel veel vrouwen misschien wel het mooiste wat ze meemaken. Maar hoe weet je eigenlijk of je zwanger bent? En wat zijn de symptomen? Ook moet je zorgen dat alles goed is geregeld. In dit artikel wil ik het gaan hebben over hoe een zwangerschap eigenlijk in elkaar zit.
Zwangerschapstest
Tuurlijk kan je misschien al aanvoelen dat je zwanger bent doordat je misschien wat last hebt van de bekende zwangerschapskwaaltjes zoals misselijkheid, braken of pijnlijke borsten.
Maar ook klachten zoals hoofdpijn, sterke reuk of ineens iets niet meer lusten komen vaak voor. Maar dit alles zegt niet perse dat je ook écht zwanger bent. Dus heb je nog geen test gedaan en weet je het dus niet 100% zeker? Doe een test! Oja, en vergeet geen foto te maken van de positieve test! Leuk voor later! ツ
Verloskundige praktijk
Op het moment dat je erachter komt dat je zwanger bent is het belangrijk om contact op te nemen met een verloskundig praktijk. Hier kan je het blije nieuws vertellen en zij zullen je verder vertellen wat je moet doen. Allereerst zullen ze om wat gegevens vragen om daarna een eerste afspraak te kunnen inplannen. Dit zal dan ook meteen je eerste echo worden. Erg spannend dus!
Zorgverzekering
Omdat bij een zwangerschap een hoop dingen komen kijken wat met zorg te maken heeft is het belangrijk te checken wat voor zorgverzekering je hebt. Het is wel zo fijn als je goed verzekerd bent om niet tegen onnodige hoge kosten op te botsen.
20 weken echo
De 20 weken echo wordt gezien als medisch onderzoek. Deze echo duurt ook vaak wat langer omdat er goed gekeken wordt naar de ontwikkeling van je baby en of het kindje gezond is. Ook kunnen ze zien of er lichamelijke afwijkingen zijn. Denk bijvoorbeeld aan:
- Waterhoofd
- Open rug
- Afwijkingen in de hersenen, het hart, nieren en de blaas
- Afwijkingen in de armen, benen en botten
Wat ik zelf erg fijn vond met de 20 weken echo is dat mijn partner mee was. Als je zelf een partner hebt, ga dan samen erheen. Sowieso is het al mooi om zoiets samen te doen. Maar het kan ook zomaar zijn dat er inderdaad iets te zien is op de echo wat niet goed is en dan is het fijn als er iemand naast je zit/staat om een arm om je heen te slaan of je even vast te houden. Dit kan uiteraard ook een moeder/vader of gewoon een vriend/vriendin zijn.
Geslachtsbepaling
Ben je benieuwd wat het geslacht is? Is het een jongen of een meisje? Je kan rond de 16 weken al zien of het een jongen of een meisje wordt, maar vaak wordt dit ook rond de 20 weken bekeken. Vaak vragen ze dit ook bij de 20-weken echo aan je. Als je dit liever niet wilt weten kan je dat dus ook zeggen.
Een gezond kindje is natuurlijk het belangrijkste.. maar toch is er iets wat je kan doen als je écht niet meer kan wachten. Dan kan je kiezen voor een aparte echo: een pretecho. Deze echo is speciaal bedoel om erachter te komen wat het geslacht is. In de meeste gevallen volgt hierna dan een: Gender reveal.
Babyshower
Een babyshower is vaak een verassing voor de aanstaande moeder. Als het geslacht bekend is wordt er vaak van alles in het roze of blauw gehaald en mooi versierd. Het is eigenlijk een soort surprise party. Je kan dit gewoon bij iemand thuis vieren maar je hebt ook genoeg plekken waar je dit kan plannen en organiseren.
Wat er precies op een babyshower wordt gedaan verschilt heel erg per persoon. Je kan allerlei leuke dingen bedenken om te doen, zoals:
- Babypotjes proeven en raden met een blinddoek
- Luier verschonen bij een pop met een blinddoek
- Babyfoto’s raden van vrienden/vriendinnen
- Leuke vragen bedenken en invullen
- Cadeautjes uitpakken
Het belangrijkste is om er een onvergetelijke dag van te maken en alles in het teken staat van de “mommy to be”.
Vluchtkoffer
Ook niet geheel onbelangrijk is de vluchtkoffer! Maar wat is een vluchtkoffer eigenlijk? Dat is een tas/koffer met alles erin voor jou en je baby. Zoals bijvoorbeeld de eerste kleertjes of jouw uitgekozen bevallingsshirt. Er zijn heel wat tips om je vluchtkoffer/tas in te pakken zodat je alles bij je hebt op het moment dat het grote avontuur begint: de bevalling.
Bevalling
En dan is het zover! De bevalling! Negen maanden lang heb je hiernaar toe geleefd. Negen maanden lang heb je je hierop voorbereid. Hoe zal jouw bevalling gaan? Nou is elke bevalling anders en ervaart iedereen het ook anders.
De een liever in het ziekenhuis en de ander liever in eigen omgeving. Omdat elke bevalling anders is kan ik alleen uit eigen ervaring spreken. En ja het klopt. Alle clichés zijn waar. Die onuitlegbare pijn. Zelfs die is het helemaal waard.
De kraamweek
Na de bevalling volgt de kraamweek. Een week waarin de kraamverzorgster klaar staat om jouw gezin te helpen en al jouw vragen te beantwoorden. Maar ook om je te helpen met de zorg voor jouw kindje. Het kindje wordt elke dag gewogen en nagekeken en ook jouw eigen herstel en gezondheid wordt natuurlijk niet vergeten!