Je eerst zo rustige baby/dreumes veranderd op de een of andere dag in een super koppige peuter. En dan die driftbuien niet te vergeten. Vaak sta je met je handen in het haar als er weer eens speelgoed door de kamer vliegt als iets niet lukt. Alles is nee. Krijsen en vooral NIET luisteren. Welkom in de peuterpuberteit!
Symptomen peuterpuberteit
De peuterpuberteit kan je herkennen aan verschillende dingen. De meest voorkomende zijn:
- Driftbuien
- Schreeuwen
- Alles is NEE
- Wilt alles zelf doen
- Op de grond liggen en spartelen
- Woedeaanval
- Gooien met speelgoed
Hoe ga je ermee om?
Het leven met een peuter in huis is vaak heel leuk en gezellig maar kan ook ontzettend zwaar zijn. Wat eerst begint met een onwijs vrolijk, lachend gezichtje eindigt plots in een gigantische driftbui. De ontwikkeling van je kindje gaat natuurlijk door. Hij/zij krijgt ook steeds meer een eigen mening en laat jou die graag even weten. Probeer duidelijk te zijn naar je kind toe op momenten als hij/zij te ver gaat.
Niet twijfelen aan jezelf
Hoe moeilijk het ook lijkt, probeer niet aan jezelf te twijfelen. Bijna iedere ouder maakt deze fase mee. Ja, het is dus een fase en gaat vanzelf weer over. Probeer er met iemand over te praten. Het is normaal als je soms het gevoel hebt dat het aan jou ligt en misschien vindt je jezelf een slechte moeder. Maar geloof me, dat ben je absoluut niet!
Geef je grenzen aan
Het is belangrijk om je peuter te vertellen als hij/zij te ver gaat. Tuurlijk mag je verdrietig of boos zijn als iets niet gaat zoals je wilt maar er zijn grenzen. Nee is nee en jij bent de baas.
Kan ik driftbuien voorkomen?
Voorkomen misschien niet.. maar wel verkorten. Je kan het op zijn minst proberen door rustig te blijven. Toon begrip en probeer zelf niet boos te worden. Soms maakt dit het alleen maar erger. Als jij rustig blijft zal je merken dat je peuter ook sneller rustig wordt. Praat met je peuter. Probeer alternatieven te bedenken voor bepaalde situaties waar jullie je allebei in kunnen vinden. Oh en zeg soms ook eens ja, in plaats altijd maar nee.
Stel duidelijke regels
Het is belangrijk dat je peuter weet waar hij/zij aan toe is. Laat zien wat de regels zijn. Gebruik duidelijke taal. Vertel je peuter wat hij/zij niet mag doen en blijf daar ook bij. Zo wordt het voor je peuter begrijpelijk wat wél mag en wat absoluut níet mag.
Straffen
Hier thuis komt de welbekende time-out vaak van pas. Mijn zoontje is 3,5 jaar en zit midden in deze ‘fase’. Wanneer hij niet luistert zet ik hem in zijn kamer op het krukje en laat hem daar even afkoelen. Leuk is anders maar zo weet hij wel dat ik zijn gedrag niet goedkeur.
Als ik het idee heb dat hij wat rustiger is loop ik naar hem toe om met hem te praten. Ik vertel hem dat ik zijn gedrag niet leuk vind. Na een (soms hele zachte) sorry vanuit zijn kant vertel ik hem dat ik nog wel van hem houd. Peuters zijn erg kwetsbaar.
Belonen
Het is belangrijk om de peuter ook te laten weten wanneer hij/zij iets goeds heeft bereikt. Zo krijgt je peuter meer zelfvertrouwen. Complimenten geven hoort ook bij een goede ontwikkeling.