Als je graag zwanger wilt worden ben je er misschien dagelijks mee bezig. Hoe weet je nou wanneer het beste moment is om te vrijen? Sommige vrouwen kunnen hun eisprong voelen, maar lang niet iedereen merkt dit. Hoe fijn is het om te weten wanneer je het meest vruchtbaar bent. Een ovulatietest kan je hierbij helpen om erachter te komen wanneer jouw eisprong plaatst vindt.
Een ovulatietest is een test waarmee je jouw vruchtbare dagen kan berekenen. De test meet dan de LH-piek in jouw lichaam. Dit is het luteïniserend hormoon in je lichaam die twee dagen voor de ovulatie stijgt. Je bent dan vruchtbaar. Met een ovulatietest vergroot je de kans op zwangerschap doordat je weet wanneer je het beste kan vrijen.
Wat is het verschil tussen een zwangerschapstest en een ovulatietest?
Met een ovulatietest meet je de LP-piek in je lichaam en kan je zien of je in een vruchtbare periode zit. Met een zwangerschapstest meet je het zwangerschapshormoon HCG in je urine. Als dat aanwezig is ben je zwanger.
Kan je een ovulatietest als zwangerschapstest gebruiken?
Een ovulatietest kan ook het HCG meten. Echter is dit niet heel betrouwbaar en de test is daar niet voor gemaakt. Het kan zijn dat je denkt dat je zwanger bent als je de test uitvoert terwijl je waarschijnlijk een late eisprong hebt die maand. Het is dus niet aan te raden om een ovulatietest als zwangerschapstest te gebruiken.
Denk je dat je zwanger bent? Lees hier vanaf wanneer je het beste een zwangerschapstest kan doen.
Hoe ziet een ovulatietest eruit?
Je hebt verschillende soorten ovulatietesten. Ze lijken heel erg op de bekende zwangerschapstesten en eigenlijk gebruik je ze ook hetzelfde alleen dan op een ander moment.
Dipstick: Dit zijn kleine, dunne teststaafjes die je 10 seconden in urine moet houden wat je hebt opgevangen. Dit zijn de goedkoopste ovulatietesten.
Midstream: Deze ovulatietesten zijn wat groter maar wel makkelijker in gebruik omdat je erover heen kan plassen en dus geen urine hoeft op te vangen.
Digitale midstream: Werkt hetzelfde als de gewone midstream test, alleen krijg je een digitale uitslag. Het voordeel hiervan is dat je niet zelf naar de uitslag hoeft te turen, maar je in de meeste gevallen een smiley of een +/- ziet staan. Het nadeel is dat deze wel prijziger zijn dan de twee soorten hierboven.
Wat is een goede ovulatietest?
Dat er verschillende ovulatietesten verkrijgbaar zijn zegt verder niks over de betrouwbaarheid van een test. Ook zijn er heel veel verschillende merken die ovulatietesten verkopen. Ze hebben allemaal dezelfde functie en zijn voor 99% betrouwbaar. Het is dus heel persoonlijk wat voor voorkeur iemand heeft van een test.
Kan je een ovulatietest online doen?
Als je op internet rondneust zie je ook vaak websites waar je een ‘online ovulatietest’ kan doen. Je moet dan de eerste dag van je laatste menstruatie invullen en hoelang je cyclus is. Vanuit daar berekent de website dan wat jouw vruchtbare dagen zijn.
Als je geen vaste cyclus hebt en het dus elke maand anders is, is dit geen handig systeem. Het geeft je geen zekerheid omdat het een inschatting is van jouw ingevulde gegevens. Om meer zekerheid te hebben zou je dus voor de gewone ovulatietesten moeten gaan.
Kan een ovulatie test een foute uitslag geven
Dit is zeker mogelijk als de ovulatietest niet goed wordt uitgevoerd. Het is belangrijk van te voren de gebruiksaanwijzing goed door te nemen en niet zomaar te improviseren. Vooral als je verschillende merken gebruikt om te zien wat goed voor jou werkt. Niet elke test werkt hetzelfde namelijk.
Wil je weten hoe een ovulatietest werk? Dat lees je hier.
Zwanger worden zonder ovulatietest
Een ovulatietest is een makkelijk en betrouwbaar hulpmiddel om zwanger te worden. Wanneer je liever geen ovulatietest wilt gebruiken om bepaalde redenen kan je er natuurlijk ook voor kiezen om te letten op lichamelijke verschijnselen waarmee je rond je vruchtbare periode te maken krijgt.
Conclusie
Ovulatietesten geven je extra zekerheid dat je op de juiste dagen seks hebt om de kans op zwangerschap te vergroten. Ze geven je een 99% betrouwbare uitslag met als doel je voor te bereiden op je eisprong. Ongeveer 75% van de vrouwen die ovulatietesten hebben gebruikt waren ook eerder zwanger.