Soms wil je gewoon dat ultieme comfort food, maar dan nét even anders. En zeg nou zelf, wat is er Hollandser dan hutspot met hachee? In dit recept geven we deze klassieker een speelse draai. Denk aan smeuïge hutspot, stoofzachte hachee en een krokant bladerdeegjasje – als een klein cadeautje op je bord.
Perfect voor een herfstige avond, een gezellige familietafel of gewoon omdat je trek hebt in iets héél lekkers.
🛒 Wat heb je nodig? (voor 4 taartjes)
Voor de hutspot:
• 500 g kruimige aardappelen
• 300 g wortels (in stukjes)
• 200 g uien (gesnipperd)
• 50 ml melk
• 1 klontje roomboter
• Snufje nootmuskaat, peper en zout
Voor de hachee:
• 400 g runderstoofvlees (in blokjes)
• 2 grote uien (in halve ringen)
• 2 laurierblaadjes
• 2 kruidnagels
• 1 el appelstroop of azijn
• 1 runderbouillonblokje
• 400 ml water
• 1 el bloem
• Klontje boter om in te bakken
Overig:
• 4 plakjes bladerdeeg (ontdooid)
• 1 eidooier (om te bestrijken)
• Muffinvorm of ramekins (voor de vorm)
👩🍳 Zo maak je het:
1. Maak de hachee (dit kun je ook de dag ervoor al doen):
1. Bak het vlees rondom bruin in een pan met boter. Voeg de uien toe en bak tot ze glazig zijn.
2. Voeg bloem toe, bak kort mee en schenk dan het water erbij.
3. Voeg laurier, kruidnagel, appelstroop en bouillonblokje toe.
4. Laat de hachee minstens 2 uur zachtjes stoven (deksel op de pan). Hoe langer, hoe lekkerder!
2. Maak de hutspot:
1. Kook aardappelen, wortels en uien in ca. 20 minuten gaar.
2. Giet af en stamp met melk en boter tot een grove stamppot.
3. Breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout.
3. Bouw de taartjes:
1. Verwarm de oven voor op 200°C.
2. Vet de muffinvorm of ramekins in en bekleed ze met bladerdeeg. Laat wat deeg over de randen hangen.
3. Schep eerst een laagje hutspot, dan een schep hachee.
4. Vouw het bladerdeeg dicht en druk lichtjes aan.
5. Bestrijk met eidooier voor een mooie goudbruine kleur.
4. Bakken:
• Bak de taartjes in ca. 25 minuten goudbruin en krokant.
🍴 Serveer-tip:
Serveer de taartjes met een frisse salade van veldsla, appel en walnoten voor een perfect balans. Of… gewoon met een lepel jus extra eroverheen, omdat het kan 😉
💡 Tip:
Geen tijd om hachee te maken? Je kunt ook restjes gebruiken van een eerdere stoofpot. En de hutspot kun je prima invriezen!